Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Dividendele reprezintă bunuri proprii sau bunuri comune?

86_Dividendele_reprezintă_bunuri_proprii_sau_bunuri_comune

În situația în care suntem în prezența unei căsătorii supuse regulilor regimului comunității legale, în care cei doi soți sunt și asociații unei firme, în momentul intervenirii divoțului se ivesc anumite probleme în ceea ce privește partajul părților sociale.

Cum se realizează partajul dividendelor?

Conform art. 339 din Codul civil, bunurile comune reprezintă bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți.

Conform art. 340 din Codul civil, bunurile proprii sunt unurile dobândite prin moștenire legală, legat sau donație, cu excepția cazului în care dispunatorul a prevăzut expres că ele vor fi comune; bunurile de uz personal; bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soți, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerț care face parte din comunitatea de bunuri; drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creațiilor sale și asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat; bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele științifice sau literare, schițele și proiectele artistice, proiectele de invenții și alte asemenea bunuri; indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu materal sau moral adus unuia dintre soți; bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum și bunul dobândit în schimbul acestora; fructele bunurilor proprii.

Conform art. 67 din Legea 31/1990 a societăților prin dividende întelegem cotă-parte din profit ce se cuvine fiecărui acționar, iar conform Codului Civil, dividendele sunt fructele civile ale aportului la capitalul social.

Astfel, dividendele reprezintă bunuri comune atunci când:

  • aportul la capitalul social al firmei se realizează pe timpul comunității legale, iar dividendele devin scadente la o data anterioară încetării acestui regim matrimonial;
  • aportul la capitalul social al firmei se realizează pe timpul comunității legale, chiar dacă nu vor fi culese, fiind vorba de o situație ipotetică.

De asemenea, dividendele pot reprezenta bunuri proprii atunci când:

  • aportul la capitalul social al firmei se realizează anterior începerii comunității legale, indiferent de momentul culegerii lor;
  • aportul la capitalul social al firmei se realizează pe timpul comunității legale, dar culegerea lor se realizează ulterior partajului.

În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul familiei care va poate îndruma in ceea ce privește toate actele și procedurile necesare în acest sens.

Related Posts