3 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand vrei sa vinzi o afacere

AI un business pe care vrei sa il vinzi? Motivele pentru vanzarea unui business pot fi diverse: de la antreprenori care deschid si dezvolta afaceri doar pentru a le vinde pana la afaceri de familie , neintelegeri intre asociati, etc. Indiferent care este motivul pentru care ati ales vindeti un business, iata care sunt 5 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a fi in conformitate cu aspectele juridice si logistice importante.

3 lucruri pe care trebuie sa le stii atunci cand vrei sa vinzi o afacere

AI un business pe care vrei sa il vinzi? Motivele pentru vanzarea unui business  pot fi diverse: de la antreprenori care deschid si dezvolta afaceri doar pentru a le vinde pana la afaceri de familie , neintelegeri intre asociati, etc. Indiferent care este motivul pentru care ati ales vindeti un business, iata care sunt 5 lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a fi in conformitate cu aspectele juridice si logistice importante.

Procesul de business management trebuie sa pregateasca business-ul pentru vanzare pentru a maximiza castigurile obtinute in urma tranzactiei. In acest proces se tine cont de istoricul afacerii, de punctele tari, dar si de cele slabe precum si de situatia pietei la momentul respectiv. 

  1. Diagnosticarea afacerii 

Inainte de vanzarea unui business trebuie facuta o analiza a acestuia pentru identificarea eventualelor riscuri care pot afecta diferite domenii: juridic, financiar, tehnci, etc. De cele mai multe ori aceasta analiza este desfasurata de catre cumparator, pentru a cunoaste mai bine business-ul pe care intentioneaza sa il cumpere. 

  1. Structurarea tranzactiei

In mod evident, interesele vanzatorului si ale cumparatorului cu privire la structurarea tranzactiei pot fi pe alocuri divergente. Mai mult, in timpul negocierilor pot sa apara situatii in care structura agreata initial sa se schimbe, asa ca este bine de stiut care sunt, in linii mari, avantajele si dezavantajele business-ului care urmeaza sa fie vandut/cumparat. 

  1. Negocierea tranzactiei

In acest punct, vanzatorul trebuie sa acorde atentie unor aspecte precum: incheierea unui contract de confidentialitate, acordarea sau nu a exclusivitatii de analiza si negociere catre cumparator, obtinerea unei cote de participare in societate (daca se doreste acest lucru)

In concluzie, inainte de vanzarea unui business, tranzactia trebuie pregatita foarte bine inainte, astfel incat totul sa decurga bine pentru ambele parti. 

Related Posts

Leave a comment