Care este diferenta dintre taxa si impozit?

Auzim tot timpul vorbindu-se despre taxe si impozite. Dar oare stim exact ce inseamna fiecare termen si ce reprezinta exact o taxa si un impozit?

Care este diferenta dintre taxa si impozit?

Auzim tot timpul vorbindu-se despre taxe si impozite. Dar oare stim exact ce inseamna fiecare termen si ce reprezinta exact o taxa si un impozit

Ce sunt taxele?

Taxele sunt plati achitate de catre persoane fizice sau juridice pentru anumite servicii prestate acestora de catre autoritati sau institutii publice. Altfel spus, taxele reprezinta plata unui serviciu de care beneficiaza persoana fizica/juridica din partea statului. Plata taxelor este facultativa, iar termenul de plata este stabilit in momentul in care este solicitat serviciului sau dupa prestarea acestuia. 

Ce sunt impozitele? 

Impozitele sunt contributii banesti nerambursabile care sunt datorate bugetului de stat, in conformitate cu legea si sunt platite de catre persoanele fizicie si de catre persoanele juridice pentru veniturile pe care acestea le obtin si pentru bunurile pe care le au. Plata impozitelor este obligatorie, valoarea este stabilita prin lege, iar in caz ca acestea nu sunt platite exista sanctiuni. 

Care sunt diferentele dintre taxe si impozite?

Probabil ati sesizat deja ca intre cele 2 exista anumite diferente:

  • plata taxelor este facultativa, iar plata impozitelor este obligatorie
  • valoarea taxelor depinde de serviciul prestata, pe cand valoarea impozitelor este stabilita prin lege
  • cei care platesc taxe se numesc platitori iar cei care platesc impozite se numesc contribuabili
  • termenul de plata al taxelor poate fi in momentul solicitarii sau dupa prestarea serviciilor, iar termenul de plata pentru impozite este stabilit in prealabil 

Related Posts

Leave a comment