Scroll Top
19th Ave New York, NY 95822, USA

Videoconferinta si in procesele civile

88_Videoconferinta_si_in_procesele_civile

Video-audierile în procese pe durata stării de alertă

Legea nr.114/2021 a intrat în vigoare în data de 2 mai 2021 și prevede o nouă reglementare în contextul pandemiei de COVID-19 și anume faptul că audierile prin videoconferință de orice tip vor putea avea loc în orice proces.

Până în momentul de față audierea în regimul de videoconferință se putea realiza NUMAI în procesele penale și NUMAI în ceea ce privește persoanele arestate la poliție sau în rândul deținuților ce își execută pedeapsa privativă de libertate în penitenciare, cu condiția ca aceste persoane să își dea acordul în acest sens.

Potrivit noilor reglementări :

1 . În cauzele civile:

  • În măsura în care va fi posibil, cu acordul părților, instanțele de judecată pot să hotărească ca ședințele de judecată să aibă loc prin mijloace de telecomunicație audiovizuală, care să permită verificarea indentității părților și care să garanteze securitatea, integritatea,confidențialitatea și calitatea acestei trasmisiuni.
  • În măsura în care va fi posibil, ședințele de judecată publice vor putea fi transmise în direct, prin intermediul mijloacelor audiovideo, care oferă garanții de securitate,integritate și calitate a acestei trasmisiuni, pe portalul instanțelor de judecată.

2. În procesele penale:
– Vor fi audiate prin videoconferință la locul de deținere, persoanele private de libertate, de această dată nemaifiind necesar acordul lor.

Vor fi audiate și alte persoane, la locul unde se află prin videoconferință , însă doar cu acordul acestora. Această regulă nu se aplică în următoarele situații: în cursul urmăririi penale, în cauzele cu inculpați minori sau cele referitoare la reabilitarea judecătorească și nici în cazul în care instanța de judecată declară că ședința de judecată va fi nepublică.

IMPORTANT de precizat este faptul că această lege este temporară, aceste măsuri vor putea fi dispuse NUMAI pe durata stării de alertă, în ceea ce privește pandemia generată de COVID-19.

Related Posts