Centrele de cost explicate pe intelesul tuturor

Contabilitatea centrelor de cost este o divizie departamentală, o diviziune de sine stătătoare cu scopul alocării costurilor și include diferite unități de activitate necesare într-o companie.

Centrele de cost explicate pe intelesul tuturor

Contabilitatea centrelor de cost este o divizie departamentala, o diviziune de sine statatoare cu scopul alocarii costurilor si include diferite unitati de activitate necesare intr-o companie. Centrele de cost sunt administrate de catre departamentul de contabilitate, sau se pot administra prin servicii de consultanta contabilitate externalizate.

Sa luam exemplul departamentului de contabilitate si al departamentului juridic al unei companii. Desi, ambele departamente consuma resurse rezonabile ale companiei, niciunul dintre aceste departamente nu ajuta in mod direct la fabricarea produselor sau la cresterea vanzarilor in vreun fel. Acest lucru nu inseamna ca aceste departamente nu sunt necesare deoarece pot economisi banii companiei pe termen lung prin alte activitati aliate, adica departamentul de contabilitate sprijina pregatirea situatiilor financiare si raportarea impozitelor, in timp ce departamentul juridic se va ocupa de orice litigiu legal.

Relevantai utilizarii centrelor de cost
Scopul principal al unui centru de cost este acela de a crea un departament, o divizie sau o unitate distincta, identificabile in mod distinct, ale unei organizatii pentru care managerii in cauza vor fi responsabili pentru toate costurile asociate si pentru asigurarea respectarii bugetelor organizatiei. Daca responsabilitatea este atribuita unui manager, controlul costurilor devine mult mai usor. Ca atare, centrele de costuri sunt cunoscute si ca „Centrul de Responsabilitate”.

Un centru de cost sustine indirect rentabilitatea unei companii prin imbunatatirea eficientei operationale, ceea ce duce la o mai buna servicii pentru clienti sau la cresterea valorii produsului. Un centru de cost poate ajuta, de asemenea, conducerea superioara sa inteleaga mai bine utilizarea resurselor, care in cele din urma ii va ajuta in utilizarea optima a resurselor prin tehnici mai inteligente. In plus, contabilizarea resurselor in astfel de detalii permite unei companii sa prevada si sa calculeze mai exact pe baza schimbarilor viitoare asteptate.

Tipuri si exemple de centre de cost
Centrul de cheltuieli poate fi clasificat in urmatoarele sase tipuri, in functie de natura activitatilor de afaceri:

# 1 – Centrul de costuri personale:
Acest tip de centru de cheltuieli se ocupa cu o persoana sau un grup de persoane.

# 2 – Centrul de costuri impersonale:
Acest tip de centru se ocupa de o locatie sau echipament sau ambele.

# 3 – Centrul de costuri de productie:
Acest tip de centru de cheltuieli se ocupa cu un produs sau o lucrare de fabricatie. Ca si exemple de centre de productie sunt atelierul de sudura, atelierul de masini, slefuitorul, atelierul de vopsire, slefuirea, atelierul de asamblare etc.

# 4 – Centrul de costuri de servicii:
Daca un centru de cost trateaza sau este asociat cu prestarea serviciilor catre un centru de costuri de productie, atunci este cunoscut sub numele de Service Cost Center. Exemple ale acestui tip de centru de costuri sunt transportul, magazinele, conturile, energia electrica, departamentul de personal etc.

Centrul de servicii este in continuare subdivizat in trei categorii care sunt urmatoarele:

  • Centrul de costuri pentru servicii materiale – Exemplu include magazine, transport intern etc.
  • Centrul de costuri pentru servicii personale – Exemplu include birou pentru munca, cantina etc.
  • Centrul de costuri pentru intretinerea instalatiilor – Exemple includ sala de scule, tamplarie, turnatorie etc.

# 5 – Centru de operare
Daca un centru de costu este format din masini sau persoane care sunt implicate in activitati similare, atunci acesta este cunoscut sub numele de Centrul de Costuri Operationale. Acest tip de pool de costuri este relevant pentru problemele de productie.

# 6 – Centrul de costuri de proces
Daca un grup de costuri se ocupa de un proces particular sau specific al unei intreprinderi de productie, atunci este cunoscut sub numele de Process Cost Center. Acest tip de centru este, de asemenea, relevant pentru problemele de productie.

Pentru administrarea centrelor de cost este necesara apelarea la un expert in contabilitate. Daca aveti nevoie de un contabil in TImisoara pentru a se ocupa de aceasta parte importanta din administrarea business-ului vostru, ne puteti contacta si putem stabili o intalnire in care sa discutam mai multe despre nevoile si cerintele voastre.

Related Posts

Leave a comment