Prima casa vs credit ipotecar: avantaje si dezavantaje

In viata ficarui om vine un moment in care isi doreste sa se stabileasca “la casa lui”. Acest lucru implica, desigur, niste costuri de care de cele mai multe ori nu dispune la momentul respectiv. Preturile din domeniul imobiliar nu sunt accesibile pentru a fi platite cu numerar, asa ca cei mai multi romani apeleaza la un credit bancar.

Prima casa vs credit ipotecar: avantaje si dezavantaje

In viata ficarui om vine un moment in care isi doreste sa se stabileasca “la casa lui”. Acest lucru implica, desigur, niste costuri de care de cele mai multe ori nu dispune la momentul respectiv. Preturile din domeniul imobiliar nu sunt accesibile pentru a fi platite cu numerar, asa ca cei mai multi romani apeleaza la un credit bancar

Alegerea unui tip de credit poate fi destul de dificila daca nu avem informatiile necesare pentru a luat o decizie rationala, bazata pe argumente, asa ca, in continuare vom prezenta, pe scurt 2 dintre cele mai intalnite tipuri de credite la care apeleaza romanii:

  • creditul ipotecar
  • creditul Prima Casa

Credt ipotecar

Acest tip de credit este o modalitate prin care o persoana fizica sau juridica poate imprumuta anumite sume de bani de la banca pentru a cumpara, construi sau renova o locuinta. Garantia sumei imprumutate va fi reprezentata de imobilull respectiv. 

Credit Prima Casa

Acest tip de credit a fost gandit ca o modalitate de a-i ajuta pe tinerii la inceput de drum sa-si poata cumpara mai repede o locuinta. In esenta, este tot un tip de credit ipotecar dar poate fi accesat doar de catre persoane fizice. In cazult acestui credit 40% din valoarea imobilului este garantata de catre stat in cazul constructiilor mai vechi de 5 ani, si 50% in cazul constructiilor noi. 

Conditii de obtinere credit

Dobanda creditului este reglementata de Banca Nationala a Romaniei. Creditul ipotecar poate fi cu dobanda variabila sau cu dobanda fixa. Creditul Prima Casa poate fi doar cu dobanda variabila, aceasta fiind calculata din ROBOR (la 3 luni) + maxim 2% marja bancii. 

Avans credit ipotecar vs avand credit prima casa

Avansul pentru credit ipotecar este de minim 15% din valoarea imobilului in cazul creditelor in lei si de 20% pentru creditele in valuta. 

Creditul Prima Casa poate fi accesat doar in lei si are un avans minim de 5%. 

Valoarea creditului

In cazul unui credit ipotecar, valoarea acestuia depinde de politica de creditare a bancii si de valoarea locuintei. Se pot obtine chiar sume de 100.000 euro, 300.000 sau chiar mai mult, in functie de situatie. 

In cazul unui credit Prima Casa valoarea creditului nu poate fi mai mare de 57.000 euro pentru locuintele mai vechi de 5 ani si de 66.000 euro pentru locuintele noi.

Perioada de rambursare a banilor imprumutati in cazul creditului prima casa este de maxim 30 de ani, iar creditul ipotecar poate fi rambursat intr-o perioada si pana la 35 de ani, in functie de politica bancii. 

Timpul de acordare a creditului

In cazul creditului ipotecar aprobarea acestuia dureaza intre 7 si 14 zile iar in cazul creditului Prima casa, procedura este mai complexa asa ca aprobarea poate dura pana la 60 de zile. 

Related Posts

Leave a comment