Ce este impozitul pe profit si cum se calculeaza acesta?

Impozitul pe profit este suma pe care o plateste o societate catre bugetul de stat. Acest impozit se plateste de catre toate societatile care au inregistrat profit fiscal.

Ce este impozitul pe profit si cum se calculeaza acesta?

Ce este impozitul pe profit?

Impozitul pe profit este suma pe care o plateste o societate catre bugetul de stat. Acest impozit se plateste de catre toate societatile care au inregistrat profit fiscal. 

In 2019, in Romania impozitul pe profit s-a platit pe data de 25 martie, o data cu depunerea declaratiei 101. Impozitul pe profit se plateste pentru anul fiscal precedent. 

Cadrul legisativ care reglementeaza impozitul pe profit este dat de legea nr. 227 / 2015 privind codul fiscal, cu toate modificarile si completarile ulterioare.

Cota de impozitare

Conform legii nr. 227 / 2015 privind Codul fiscal, cota de impozit pe profit este de 16%.

Cum se calculeaza impozitul pe profit

Impozitul pe profit se calculeaza procentual din profitul realizat in anul fiscal precedent. Profitul unei societati este reprezentat de diferenta dintre venituri si cheltuieli, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. In calcularea impozitului pe profit se mai tine cont si de elementele similare veniturilor si cheltuielilor, precum si de pierderile fiscale. Daca rezultatul fiscal este pozitiv, este considerat profit impozabil, iar daca este negativ, este considerat pierdere fiscala. Pentru a determina profitul impozabil, contribuabilii trebuie sa intocmeasca un registru de evidenta fiscala (in forma electronica sau scrisa).

Cine plateste impozit pe profit

Toti contribuabilii persoane juridice romane si straine platesc impozit pe profit 

Daca persoanele juridice platesc impozit pe profit, persoanele fizice datoreaza statului impozit pe venit. Tot impozit pe venit platesc microintreprinderile. Acestea au cote diferite de impozitare, in functie de numarul de angajati:

1% din venit platesc microintreprinderile cu unul sau mai multi salariati;

3% din venit platesc microintreprinderile care nu au salariati.

Cand trebuie platit impozitul pe profit

Fiecare firma are obligatia de a plati impozitul pe profit anual. Contribuabilii pot decide insa efectuarea de plati anticipate, realizate trimestrial.

Unde se plateste impozitul pe profit

Impozitul pe profit se plateste la trezoreria din cadrul ANAF unde este inregistrata societatea. 

Related Posts

Leave a comment