Scroll Top

Impozitul pe profit – aspecte generale

În esență, impozitul pe profit este datorat de către firmele care au afaceri de la un milion de euro în sus sau, prin opțiune, de către microintreprinderile care îndeplinesc anumite condiții.

O firmă este obligată să aplice regimul de impozitare a profitului dacă în cursul anului precedent a realizat venituri cel puțin egale cu un milion de euro, potrivit Codului fiscal.

Trecerea la impozitul pe profit se mai poate face și opțional, însănumai dacă o microîntreprindere are un capital social minim de 45.000 de lei și cel puțin doi salariați.

Cota impozitului pe profit a rămas 16 %!

Cine plătește impozit pe profit:

  • persoanele juridice române, cu anumite excepții (printre care se numără Trezoreria, instituțiile publice, Banca Națională a României, microîntreprinderile sau asociațiile de proprietari);
  • persoanele juridice străine care desfășoară activitate prin intermediul unui sediu permanent sau mai multor sedii permanente în România;
  • persoanele juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România;
  • persoanele juridice străine care realizează venituri din transferul proprietăților imobiliare situate în România sau al oricăror drepturi legate de aceste proprietăți, inclusiv închirierea sau cedarea folosinței bunurilor proprietății imobiliare situate în România, venituri din exploatarea resurselor naturale situate în România și venituri din vânzarea-cesionarea titlurilor de participare deținute la o persoană juridică română;
  • persoanele juridice cu sediul social în România, înființate în conformitate cu legislația europeană.

Cum se calculează impozitul pe profit?

  • Rezultatul fiscal se calculează ca diferență între veniturile și cheltuielile înregistrate conform reglementărilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile și deducerile fiscale și la care se adaugă cheltuielile nedeductibile.

Important :

  1. un rezultat fiscal pozitiv este un profit impozabil,
  2. un rezultat fiscal negativ este o pierdere fiscală, care se poate recupera timp de șapte ani consecutivi.

Rezultatul fiscal se calculează trimestrial sau anual, cumulat de la începutul anului fiscal.

Calculul, declararea și plata impozitului pe profit se fac trimestrial, până la data de 25 a primei luni următoare încheierii trimestrelor I-III, iar definitivarea și plata impozitului pe profit aferent anului fiscal respectiv se fac până la termenul de depunere a declarației privind impozitul pe profit, adică până la data de 25 martie.

Prin excepție, se poate opta pentru calculul, declararea și plata impozitului pe profit anual, cu plăți anticipate trimestriale. Termenul până la care se face plata impozitului anual este, de asemenea, data de 25 martie. În acest din urmă caz, plățile anticipate trimestriale se determină în sumă de o pătrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, actualizat cu indicele prețurilor de consum.

Un avocat bun specializat in fiscalitate lucrează in echipa cu un contabil bun, care știe sa sfatuiasca clientul cand poate trece la impozit pe profit, cand trebuie sa plateasca impozitul pe profit.

Related Posts